Börja spela piano

Tillhör du den skara som under corona desperat har försökt att hitta en aktivitet du kan göra hemma, som inte kräver att du måste vistas i grupp? Varför inte lära dig att spela piano och/eller sjunga? Då undrar du så klart ”hur du ska lära dig att spela utan att gå på undervisning”? Det finns olika sätt att lära sig spela piano men frågan är vilket sätt som är mest effektivt. Så här i coronatider så är det nog att föredra att kika på videolektioner på youtube eller dvd. Om du letar lite så kan du finna flera bra inspelningar på nätet även gratislektioner. Om du är duktig på engelska så är utbudet bra mycket större än enbart på svenska. Notböcker för piano och sång beställer du lätt hem genom någon nätbutik.

Pianolektioner med olika fördelar

Om vi börjar att kika på fördelarna med instruktionsfilmer online så är nog den största fördelen i dessa pandemitider, att du inte behöver träffa någon fysiskt. Du kan lära dig grunderna bra genom att titta på olika videos och samtidigt få inspiration genom att lyssna och se någon annan som spelar.

Vill du sedan gå vidare och utvecklas inom pianospelandet så är det nog ett måste att du tar hjälp av en pianolärare på plats. Det är svårt att ta sig vidare och utvecklas enbart genom att titta på videos, du behöver input och feedback från någon som lyssnar och tittar på dig. Du behöver någon som ser dina brister för att du kanske ska uppmärksamma dessa men också för att motivera dig att bli bättre.

Att variera sin spelning är också viktigt för att du ska utvecklas, att bara spela samma typer av noter gång på gång kommer inte att vara särskilt utvecklande i längden.

Övningar på piano

Att spela låtar som du tycker om och att improvisera är alltid positivt, men om du vill bli bättre på olika typer av stycken så kan du även använda dig av olika tekniska övningar. Dessa övningar som avser att förbättra tekniken brukar man kalla för etyder. Det kan vara ganska tråkigt att öva på tekniken men vill du bli riktigt vass på att spela piano så är det ett måste.

Kontentan av allt detta är att du kan gott och väl börja med att kika på videolektioner, men om du ska bli riktigt bra på att spela piano och utvecklas så bör du ta pianolektioner av en riktig pianolärare.